Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Utorak, 24 Ožujak 2020 16:31

Izdavanje propusnica - zabrana napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka u RH

Sve informacije za građane općine Orebić vezano za zabranu napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka u RH. Sve o izdavanju propusnica!

U ponedjeljak, 23. ožujka, stupila je na snagu Odluka o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (preuzmite odluku) koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Kako se provodi odluka - što možete bez propusnice a za što vam treba propusnica?

Odlukom je zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka. Za građane općine Orebić mjestom prebivališta i stalnog boravka smatra se područje Općine Orebić, te se građani s prebivalištem, odnosno stalnim boravkom na području Orebić mogu bez propusnice kretati cijelim područjem općine Orebić poštujući pri tom sve ostale mjere prevencije širenja Covid-19, posebno mjere socijalnog distanciranja i ne zadržavanja na javnim prostorima.

Građani koji trebaju napuštati područje općine Orebić i na njega se vraćati, mogu to učiniti isključivo ako njihovo napuštanje područja općine Orebić ili povratak na njega spada u jednu od kategorija na koju se zabrana ne odnosi, te uz valjanu propusnicu.

Kategorije migracija na koje se ova zabrana ne odnosi su slijedeće:

  1. promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  2. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  3. izvješćivanje javnosti,
  4. stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  5. iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,
  6. putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
  7. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Tko izdaje propusnice?

Za kategorije a., b., c., f. i g propusnice izdaju poslodavci, odnosno odgovorne osobe u tvrtkama i ustanovama za koje rade osobe kojima se propusnica izdaje.

Za kategoriju d. - stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine.

za kategoriju e. - građanima koji propusnicu trebaju iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Općine Orebić.

Kako dobiti propusnicu koju izdaje Stožer civilne zaštite Općine Orebić?

Stožer civilne zaštite Općine Orebić izdaje propusnice stanovnicima općine Orebić koji trebaju propusnicu iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Zahtjev trebate uputiti Stožeru civilne zaštite Općine Orebić. U njemu trebate navesti ime, prezime, adresu prebivališta, kontakt telefon ili e-mal adresu, razdoblje za koje trebate propusnicu te obavezno opisno razlog iz kojeg trebate propusnicu.

Preporučeni način komunikacije jest bez osobnog kontakta - e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , odnosno putem poruke na broj: 0992144224 . Ukoliko propusnicu ne nikako možete zatražiti/preuzeti putem maila ili pametnog telefona, zahtjev možete podnijeti i propusnicu preuzeti osobno u prostorijama Općine Orebić, radnim danom od 9 do 13h uz obaveznu najavu i telefonski dogovor, poštujući sve mjere opreza!

Osobe kojima su propusnice izdane elektronskim putem propusnice mogu koristiti na način da ih isprintaju ili imaju u elektroničkom obliku (npr. mobilnom aparatu).

Upute pravnim osobama koje izdaju propusnice: liječnicima obiteljske medicine, institucijama, tvrtkama, obrtima i medijima:

Propusnice se izdaju na obrascu koji je sastavni dio odluke (druga stranica) Organiziranje izdavanja propusnica treba organizirati elektronskim putem ili drugim primjernim putem bez socijalnog kontakta kad god je to moguće. Propusnice koje su izdane elektronskim putem mogu se isprintati ali i koristiti u elektroničkom obliku - pohtanjene na mobilnom telefonu i sl.

Izabrani liječnici obiteljske medicine koji izdaju propusnice zbog okolnosti iz točke II., stavka 1., podtočke d) - potrebna hitna medicinska skrb, trebaju organizirati izdavanje propusnica, kad je to moguće temeljem medicinske dokumentacije.

Traži se od pravnih osoba - poslodavaca - koja izdaju propusnice temeljem točki a., b., c. i f.: 

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja,
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
  • izvješćivanje javnosti,
  • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

da izrade procjenu nužno potrebnog osoblja i da propusnice izdaju samo osobama koje su neophodno potrebne za obavljanje poslova i djelatnosti za funkcioniranje zajednice.

Aktualno:

Sve novosti