Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Petak, 06 Svibanj 2016 21:43

Projekt 'Pelješka jedra' u organizaciji Pomorskog muzeja i Narodne knjižnice Orebić

Detalj plakata projekta Detalj plakata projekta Plakat pogledajte u galeriji

Od 9. do 14. svibnja, u organizacij Pomorskog muzeja i Narodne knjižnice Orebić u Orebiću se odvija projekt 'Pelješka jedra' u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba.

Iz jednog posjeta Orebiću i upoznavanjem sa poviješću pomorstva nastala je ideja jednog Projekta. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba kroz školsku godinu 2015./2016. na stručnom putovanju kroz Dalmaciju ( od 9. do 14. svibnja 2016.) realiziraju projekt pod nazivom “Pelješka jedra”, kroz proučavanje povijesti pomorstva na Pelješcu i zapisane priče peljeških kapetana.

Na odjelima škole (Grafički odjel, Tekstilni odjel, Kiparski odjel, Odjel dizajna metala i drugi ...) izrađivali su razne radove inspirirani tematikom jedrenjaka. Na taj način su upoznali zanimljivu povijest pomorstva na Pelješcu i našu kulturnu baštinu. Projekt je podržan od Općine Orebić, a suorganizatori su Pomorski muzej Orebić i Narodna knjižnica Orebić.
Kao završni rezultat organizirati će se izložba učeničkih radova u Pomorskom muzeju.  Otvaranje izložbe biti će 12. 5. 2016. u 20,00. u Pomorskom muzeju Orebić.

Učenici i profesori 9. 5. stižu iz Zagreba u Orebić.

Dana 9. 5. u 17,00 u Narodnoj knjižnici Orebić organiziramo likovnu radionicu na temu “Pelješka jedra” za učenike viših razreda Osnovne škole Orebić, koju će voditi profesori iz Zagreba. Tako ćemo povezati učeničke radove djece iz Zagreba i Orebića u jednu zajedničku priču.

Projekt smatramo zanimljivim i važnim zbog poticanja svijesti učenika o važnosti očuvanja nacionalne kulturne baštine, a s dolaskom pedesetak učenika i profesora iz Zagreba izložbom doprinosimo raznolikosti turističke i kulturne ponude Orebića.
Nadamo se da ćete na završnoj izložbi prepoznati vrijednost Projekta kroz likovni jezik mladih ljudi, budućih dizajnera i likovnih umjetnika.

Pozivamo Vas na zajedničko druženje (12. 05. 2016. u 20,00) uz mušku klapu “Geta” i žensku klapu “Nava”. Za gastroužitke Pelješca pobrinuti će se žene iz “Lige protiv raka Pelješac-Korčula”, Hotel “Adriatic” Orebić – Restoran Stari kapetan, vinarija “Dingač” i vinarija “Ledinić”.

Vašim dolaskom podržimo mlade ljude i pokažimo da baštinu prepoznajemo kao dobro dobiveno u nasljeđe koje se prenosi budućim generacijama, te da je baština nositelj identiteta društvene zajednice Orebića, te da sadašnjost u sebi nosi učinke onog što je prošlo i potencijale onog što će doći.

Radujemo se Vašem dolasku.