Ispiši ovu stranicu
Subota, 25 Travanj 2020 13:34

Ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti - što je novo za građane općine Orebić?

U ponedjeljak, 27. travnja, počinje ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti koje će se događati u tri faze. Sukladno tome, nacionalni stožer civilne zaštite donio je četiri nove odluke, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo niz uputa i preporuka za sve one koji u ponedjeljak ponovno počinju sa svojim aktivnostima. Što je novo - posebice na području Općine Orebić:

Prva faza 'relaksacije mjera', koja stupa na snagu u ponedjeljak predviđa slijedeće:

  1. Prvo, omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
  2. Drugo, omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
  3. Treće, uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
  4. Četvrto, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
  5. Peto, omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
  6. i šesto, omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Na području općine Orebić, uz gospodarske subjekte koji će samostalno odlučiti o pokretanju svojih poslovnih aktivnosti, svoja vrata korisnicima otvorit će Narodna knjižnica Orebić i Pomorski muzej. Obje institucije radit će s korisnicima u vremenu od 9 do 12h, uz primjenu posebnih epidemioloških mjera za njihovu djelatnost.

U prometu, za sada, nema promjena. Još uvijek ne prometuju autobusne ni brodske linije (osim trajekta koji plove cijelo vrijeme prema izmijenjenim redovima plovidbe).

Radi izvršenja mjera koje su planirane za ovu, prvu fazu, a koje će se primjenjivati od ponedjeljka, 27. travnja, Stožer civilne zaštite donio je četiri odluke koje možete pronaći ovdje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo takođš je donio niz preporuka i uputa, posebno za djelatnosti koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19. Sve preporuke HZJZ možete pronaći ovdje.