Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Petak, 26 Rujan 2014 20:33

Obavijest vinarima i vinogradarima

Grozd jako devastiran pepelnicom - ilustracija Grozd jako devastiran pepelnicom - ilustracija Foto: Eugenio Sartori
S obzirom da se očekuje izuzetno nepovoljna i zahtjevna vinarska godina 2014. proizvođače vina podsjeća se na odredbe Zakona o vinu, Zakona o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda, Pravilnika o proizvodnji vina  (“Narodne novine” br.2/05, 121/05, 137/08, 114/10, 141/10 i  48/14) i Pravilnika o kategorijama proizvoda od grožđa i vina, enološkim postupcima i ograničenjima („Narodne novine“ br. 114/10 i 82/13) :
- Grožđem se podrazumijeva ZDRAV, ZREO, prezreo, prosušen….plod vinove loze priznatih kultivara…, a čiji sok sadrži minimalnu količinu šećera od 64 Oe (cca 13,30 % po Babo-u) – odnosno zabranjena je uopće prerada drukčijeg proizvoda.
 
- Zabranjeno je pojačavanje, dokiseljavanje i otkiseljavanje vrhunskih vina
 
- Prirodna volumna alkoholna jakost kvalitetnih vina u proizvodnoj C2 zoni NE MOŽE biti manja od 9,5% vol alk (71 Oe, odnosno cca 14, 65 % po Babo-u)
 
- Vrhunska vina u prometu ( s obzirom da se ne smiju pojačavati) moraju sadržavati najmanju prirodnu volumnu alkoholnu jakost 11,00 vol% u zoni C2 (82 Oe, odnosno cca 16,80 % po Babo-u)
 
- Povećanje prirodnog volumnog udjela alkohola ne smije  premašiti 1,5% vol, u vinorodnoj zoni C. U godinama iznimno nepovoljnih klimatskih uvjeta može se odobriti povećanje za još 0,5% (ukupno 2 % vol alk) – proceduru treba pokrenuti udruga proizvođača prema Ministarstvu poljoprivrede, a Ministarstvo dalje prema EU.
 
- Svježe grožđe, mošt, mošt u fermentaciji, mlado vino u fermentaciji i vino u C2 zoni mogu se podvrgnuti dokiseljavanju i otkiseljavanju (otkiseljavanje vina može se obaviti samo do vrijednosti 1 g/l izraženo kao vinska kiselina ili 13,3 miliekvivalenata po litri)
 
- Dokiseljavanje i pojačavanje, te dokiseljavanje i otkiseljavanje istog proizvoda međusobno se isključuje.
 
 
Prema točki D 4 Priloga I.E Pravilnika o kategorijama proizvoda….:
 
O svakom postupku:
 
- pojačavanja,
- koncentriranja vina,
- dokiseljavanja i otkiseljavanja vina
 
obavještava se Ministarstvo poljoprivrede.
Isto vrijedi i za količine koncentriranoga mošta, rektificiranoga koncentriranoga mošta ili saharoze koje u svrhu obavljanja svoje profesije moraju držati fizičke ili pravne osobe.
 
 
S obzirom da nije decidirano propisano kome u Ministarstvu se dostavljaju obavijesti, a prilikom vršenja inspekcijskih nadzora vršit će se kontrola ispunjavanja i ove zakonske obveze, a nadalje vinarska inspekcija i jest inspekcija Ministarstva, predlaže se slijedeće:
 
Podatke o:
1. Svakom provedenom postupku pojačavanja
2. Svakom provedenom postupku otkiseljavanja i dokiseljavanja
3. O stanju količine saharoze (kao i koncentriranoga mošta i rektificiranoga koncentriranoga mošta, što je u našim područjima rijetkost) koju u svrhu obavljanja svoje profesije mora proizvođač držati
- dostaviti vinarskoj inspekciji.
 
Podaci trebaju biti dostavljeni u pisanoj formi:
- poštom preporučeno na adresu inspekcije -     Ministarstvo poljoprivrede
                                                                                    Vinarska inspekcija
                                                                                              PP 105
                                                                                       20000 Dubrovnik, ili
- email: „Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.“ (uz obveznu provjeru primitka), ili
- osobno u uredu vinarske inspekcije u Dubrovniku, Marka Marojice 4
 
 
Za postupke pojačavanja, otkiseljavanja i dokiseljavanja obavijesti bi trebale sadržati sve podatke iz tabele 2 podrumskih evidencija (EVIDENCIJA O ENOLOŠKIM POSTUPCIMA I SREDSTVIMA KORIŠTENIM U PROIZVODNJI VINA I DRUGIH PROIZVODA), a za stanje saharoze ulaznu dokumentaciju (primke, račune, otpremnice), dokument o utrošku i novo stanje na skladištu.
 
 
 
VIŠA VINARSKA INSPEKTORICA
Danijela Grubišić, dipl ing agr