Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Petak, 26 Lipanj 2020 16:26

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi projekt „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi projekt „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta“ sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.Glavna svrha projekta je doprinijeti razvoju sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj, kroz izradu akata planiranja - akcijskih planova i planova upravljanja invazivnim stranim vrstama koje su široko rasprostranjene u RH te priručnika o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama. Ovi dokumenti trebali bi pospješiti kontrolu i ublažiti štetni utjecaj invazivnih vrsta na zavičajne vrste i staništa.

Za izradu plana upravljanja invazivnom stranom vrstom mungosom (Herpestes javanicus auropunctatus) ugovoreno je društvo Oikon d.o.o. - Institut za primijenjenu ekologiju. Europska unija je prepoznala mungosa kao invazivnu stranu vrstu jer štetno utječe na zavičajnu faunu, ljudsko zdravlje kroz širenje bolesti te uzrokuje ekonomsku štetu pa je uvršten na popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji. U RH mungos je široko rasprostranjena invazivna strana vrsta. Namjena plana upravljanja mungosom je definiranje konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno provesti da bi se umanjila mogućnost daljnjeg unošenja i širenja ove vrste u RH.

Prilikom izrade planova upravljanja želimo sagledati iskustva i mišljenja relevantnih dionika. Iz ovog razloga planiramo u sklopu projekta organizirati veći broj radionica na kojima vas želimo neposredno informirati o gore spomenutom projektu i uključiti u procese izrade planova upravljanja mungosom te razmijeniti iskustava i ideje o ovoj problematici.

Radionica će se održati na Korčuli, dana 6. srpnja 2020. (ponedjeljak) u dvorani Kino dvorana DOC-a, poviše trgovine Studenac na adresi Lumbarda 543, u općini Lumbarda, s početkom u 9:30 sati.
Predviđeno trajanje radionice je do 16:00 h. U sklopu radionice bit će organiziran besplatan ručak i okrjepa.

Molimo vas da imena vaših predstavnika koji će sudjelovati na radionici dostavite na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , tel. 091 553 8661, najkasnije do 26.7.2020. godine.