Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prema ugovoru iz 2013.godine između Općine Orebić s tvrtkom Asfalt inženjering d.o.o. iz Metkovića asfaltiraju se ceste i putevi na području mjesnih odbora Pijavičino, Kuna i Potomje.

U četvrtak, 13. ožujka u Dvorani Općine Orebić djelatnici Raiffeisen banke predstavili su turističke kredite za građane koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

U četvrtak, 13. ožujka u Dvorani Općine Orebić održano je u sklopu javne rasprave, javno izlaganje o prijedlogu UPU 'TZ Hoteli Orebić'

U četvrtak, 13. ožujka 2014. na zahtjev Općine Orebić, u Orebiću će raditi mobilno šaltersko vozilo za potrebe ishodovanja osobnih isprava građana.

Na temelju članka 86. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (Narodne novine76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12, 80/13) i Zaključka Općinskog načelnika Klasa: 350-03/13-01/04, Urbroj: 2138/03-03-14-15 od 20. veljače 2014., Jedinstveni upravni odjel Općine Orebić objavljuje:

OBAVIJEST O JAVNOJ RASPRAVI o prijedlogu Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja  “TZ Hoteli Orebić"

Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 00:36

Donacija HROTE-a za Hrvatsku čitaonicu Potomje

U ime Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE-a), potpredsjednik nadzornog odbora HROTE-a Valentin Dujmović uručio je Hrvatskoj čitaonici u Potomju polovni komjuter kao donaciju.
Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 13:32

Noć muzeja

Pomorski muzej Orebić pridružuje se obilježavanju Noći Muzeja, velikoj akciji Hrvatskog muzejskog društva i hrvatskih muzeja, koja će se održati u petak, 31. siječnja 2014 g.
17. siječnja 2014. godine u prostorijama Ministarstva turizma predstavljen je projekt ''Revitalizacija unutrašnjosti  poluotoka Pelješca''.  Projekt je prezentiran stručnom povjerenstvu koje je predvodio pomoćnik ministra  Davor Ižaković. Riječ je o partnerskom projektu članica LAG-a 5,  općina Orebić i Trpanj, čitaonice Donja Banda te RRA Dunea.
Utorak, 21 Siječanj 2014 10:27

O Općini Orebić

Prema zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koji je Hrvatski sabor  29.12.1992. godine donio, utvrđeno je da se u sastavu Županije dubrovačko-neretvanske nalazi Općina Orebić, u sklopu koje se nalaze naselja Orebić, Lovište, Viganj, Kućište, Podobuče, Donja Banda, Vrućica, Duba, Trpanj,Oskorušno, Kuna, Pijavičino, Potomje i Trstenik. Na taj je način nakon 30 godina obnovljena Općina Orebić.

Zakonom o lokalnoj samoupravi općina je jedinica koja se osniva za područje više naseljenih mjesta koja predstavljaju prirodnu, gospodarsku i društvenu cijelinu, koja su povezana zajedničkim interesima stanovništva.

07.05.1993. godine provode se izbori za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, te je temeljem rezultata izbora održana prva konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Orebić. Tako je općina počela sa radom u prostorijama Mjesne zajednice Orebić.

U siječnju 1997. godine odlukom Vlade Republika Hrvatske  odvajaju se naselja Trpanj,Vrućica i Duba s pripadajućim teritorijem od Općine Orebić, te se nakon provedenih izbora za predstavnička tijela 17.05.1997. godine formira općina Trpanj. Tako općina Orebić nastavlja svoj rad u smanjenom sastavu do danas. 

Općina Orebić teritorijalno je najveća općina na poluotoku Pelješcu.

Smjestila se na jugozapadnom dijelu poluotoka na površini od 113,13 m2 (prema popisu stanovništva iz 2011. godine broji 4104 stanovnika). S južne strane oplakuju je pelješki, korčulanski i mljetski kanal, a sa sjeverne strane brani je masiv Sv. Ilije (961m) na čijim se obroncima nižu naselja s Orebićem, kao sjedištem bogate kapetanske tradicije.

Gospodarski resursi Općine Orebić već su tradicionalno okrenuti vinogradarstvu, maslinarstvu, pomorstvu i turizmu.

Razvedena obala, duge pješćane plaže i topla klima idealni su uvijeti za razvoj turizma i stvaranja turističke mikroregije koja svojim prirodnim specifičnostima i kulturno povijesnim nasljeđem predstavlja osnovu za održivi razvoj kraja kroz turizam, kao osnovu pokretača ostalih djelatnosti općine.

Strme padine nagnute prema moru, ljudskom rukom pretvorene su u terasaste vinograde jedinstvene na području Republike Hrvatske (Postup, Dingač), plodna kraška dolina u unutrašnjosti općine idealni su resursi za proizvodnju grožđa i vina koji su osnovni poljoprivredni resurs općine Orebić i jamstvo ekonomske isplativosti života na poluotoku i ostanka mladih u ruralnim sredinama.

Po svom zemljopisnom položaju Općina Orebić ima vrlo pogodne zemljišno-klimatske

uvjete za uzgoj maslina. Masline se uzgajaju već stoljećima. Marljivi maslinari veliku  pozornost posvećuju uzgoju maslina te proizvodnji ekstra djevičanskog ulja, koje je po svojoj iznimnoj kvaliteti prepoznato  širom svijeta.

Okrenutost prema moru i pomorstvu tradicijski je vezano za stanovništvo Općine Orebić.

Stanovnici općine okretanjem prema moru i danas osiguravaju svoj gospodarski opstanak na rodnoj grudi, nastavljajući put svojih predaka koji su stoljećima preko dodira sa širokim svijetom i sticanjem materijalnog dobitka ujedno ostvarivali civilizacijski uspon svoga zavičaja.  

 
Jedinstveni upravni odjel Općine Orebić dana 14. siječnja 2014. daje obavjest o donošenju odluka o izradi dokumenata prostornog planiranja.